Management

Stvari koje trebate znati prije nego kupite kuću za odmor u Hrvatskoj

30 travnja, 2021.

Odlučili ste kupiti kuću za odmor u Hrvatskoj? Čestitamo! Prije nego potpišete kupoprodajni ugovor, dajemo vam savjete na što trebate pripaziti prilikom odabira kuće.

Namjena kuće za odmor

Prilikom kupnje kuće za odmor, budite sigurni za koju namjenu će  biti korištena osobnu potrebu, turističku namjenu ili oboje.

Koristite li kuću samo za sebe, možete je prilagoditi vlastitim potrebama i željama. Imajte na umu ako želite renovacije i zahvate na nekretnini da možda nećete biti prisutni te ćete biti prisiljeni davati ključ raznim izvođačima.

Većina kuća za odmor u Istri i Primorju prilagođene su ljetnoj sezoni i vjerojatno nemaju adekvatan sustav grijanja. Kamini su rijetko ili nikad korišteni pa je potrebno provjeriti njihovu funkcionalnost i efikasnost.

Ukoliko želite zaraditi od najma nekretnine u periodu kad ne provodite vrijeme u njoj, evo na šta trebate misliti:

  • budite spremni u početku izdvojiti vrijeme na pribavljanje dokumentacije za ispunjavanje uvjeta iznajmljivanja
  • osigurajte mjesto u kući gdje možete zaključati svoje privatne stvari koje ne želite da vam gosti vide i koriste
  • nemojte zaboraviti na trošak opremanja kuće za turiste. Posteljina, jastuci i ostalo iziskuju od 160-180€ po krevetu, što je trošak npr. za kuću kapaciteta 6 ljudi oko 1000 eura.
  • naravno, turisti ne dolaze sami. Smještaj se mora oglašavati, a prije svega treba se odrediti cijena najma na temelju pozicije i karakteristika objekta.

Održavanje kuće u periodu kada nije korištena

Kuća koja nije korištena u periodima od dva ili više mjeseci mora biti jednom mjesečno prozračena i pregledana. Negrijane kuće zatvorene više od dva mjeseca često razviju plijesan po zidovima, madracima i kupaonicama te njihova sanacija traži vrijeme i novac.

Puknuća cijevi, nevremena i ostale nepogode traže hitne intervencije na koje morate odmah reagirati ako ne želite plaćati visoke troškove.

Bazen i okoliš

Želite li uredan travnjak i okućnicu? Za kvalitetnu, gustu travu potrebna je redovita košnja, ovisno o kišama. Što se redovitije kosi trava, to je trava gušća i ljepša. Bazeni bi u zimskom periodu trebali biti pokriveni ceradom, a puštanje u pogon treba stručno znanje kako bi se dovelo u stanje sa idealnim parametrima Ph i klora.

Zvuči obeshrabrujuće? Ne brinite, bez obzira kupujete li kuću za odmor za sebe ili želite zaraditi dodatni prihod od turizma, prvo potražite u okolici tvrtku za održavanje kuća za odmor. Najidealnije su one tvrtke koje istodobno rade i održavanje i najam smještaja jer će im biti od izuzetne važnosti da smještaj dobiva dobre recenzije za čistoću i ljubaznost jer o tome ovisi popunjenost kapaciteta. Nađete li lokalnu čistačicu plaćenu po satu, teško ćete je motivirati na izvrsnost jer njena plaća neće ovisiti o dobrim recenzijama.

Ukoliko ste nekretninu kupili u istočnoj Istri ili okolici Opatije, naša tvrtka Mayren management and rentals može riješiti sva pitanja oko renovacija i ostalih zahvata na nekretnini, nadgledanja i dokumentiranja faza rada, čuvanja ključa, pribavljanje dokumentacije za najam, kupovinu potrepština za turističku djelatnost, održavanje kuće u periodu kad se ne koristi, intervencije, uređenje okoliša i bazena, usluge najma, dočeka turista i čišćenja u smjenama.

Kuću za odmor kupujete da se u njoj odmorite a ne da radite na njoj. Osjećajte se kao VIP gosti u svom domu daleko od vašeg doma!

Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte na: miren@mayren.hr a detaljnije što radimo pogledajte na našoj stranici management.mayren.hr