Management

Stvari koje trebate znati prije nego kupite kuću za odmor u Hrvatskoj

30 travnja, 2021.

Razmišljate o kupnji kuće za odmor u Hrvatskoj? Odlična odluka! Prije nego što potpišete kupoprodajni ugovor, evo nekoliko važnih savjeta o čemu trebate voditi računa prilikom odabira vaše buduće kuće.

Namjena kuće za odmor

Prvo trebate jasno definirati namjenu kuće za odmor. Hoćete li je koristiti isključivo za osobne potrebe ili planirate iznajmljivanje turistima ili možda oboje? Ako je za osobnu upotrebu, moći ćete je prilagoditi svojim željama, ali imajte na umu da će bilo kakvi radovi ili renovacije zahtijevati organizaciju kad ne budete prisutni.

Prilagodba za turistički najam

Ukoliko želite zaraditi od najma nekretnine u periodu kad ne provodite vrijeme u njoj, evo na šta trebate misliti:

  • budite spremni u početku izdvojiti vrijeme na pribavljanje dokumentacije za ispunjavanje uvjeta iznajmljivanja
  • osigurajte mjesto u kući gdje možete zaključati svoje privatne stvari koje ne želite da vam gosti vide i koriste
  • planirajte troškove opremanja kuće za turiste, uključujući posteljinu, jastuke i ostale potrepštine koje čine važan dio investicije.
  • naravno, turisti ne dolaze sami. Smještaj se mora oglašavati, a prije svega treba se odrediti cijena najma na temelju pozicije i karakteristika objekta.

Održavanje kuće u periodu kada nije korištena

Većina kuća za odmor u Istri i Primorju prilagođene su ljetnoj sezoni i vjerojatno nemaju adekvatan sustav grijanja. Kamini su rijetko ili nikad korišteni pa je potrebno provjeriti njihovu funkcionalnost i efikasnost.

Kuća koja nije korištena u periodima od dva ili više mjeseci mora biti jednom mjesečno prozračena i pregledana. Negrijane kuće zatvorene više od dva mjeseca često razviju plijesan po zidovima, madracima i kupaonicama te njihova sanacija traži vrijeme i novac.

Puknuća cijevi, nevremena i ostale nepogode traže hitne intervencije na koje morate odmah reagirati ako ne želite plaćati visoke troškove.

Bazen i okoliš

Želite li uredan travnjak i okućnicu? Za kvalitetnu, gustu travu potrebna je redovita košnja, ovisno o kišama. Što se redovitije kosi trava, to je trava gušća i ljepša. Bazeni bi u zimskom periodu trebali biti pokriveni ceradom, a puštanje u pogon treba stručno znanje kako bi se dovelo u stanje sa idealnim parametrima Ph i klora.

Upravljanje kućom za odmor

Bez obzira kupujete li kuću za odmor za sebe ili želite zaraditi dodatni prihod od turizma, prvo potražite u okolici tvrtku za održavanje kuća za odmor. Najidealnije su one tvrtke koje istodobno rade i održavanje i najam smještaja jer će im biti od izuzetne važnosti da smještaj dobiva dobre recenzije za čistoću i ljubaznost jer o tome ovisi popunjenost kapaciteta. Nađete li lokalnu čistačicu plaćenu po satu, teško ćete je motivirati na izvrsnost jer njena plaća neće ovisiti o dobrim recenzijama.


Ukoliko ste nekretninu kupili u istočnoj Istri ili okolici Opatije, naša tvrtka Mayren management and rentals može riješiti sva pitanja oko renovacija i ostalih zahvata na nekretnini, nadgledanja i dokumentiranja faza rada, čuvanja ključa, pribavljanje dokumentacije za najam, kupovinu potrepština za turističku djelatnost, održavanje kuće u periodu kad se ne koristi, intervencije, uređenje okoliša i bazena, usluge najma, dočeka turista i čišćenja u smjenama.

Kuću za odmor kupujete da se u njoj odmorite a ne da radite na njoj. Osjećajte se kao VIP gosti u svom domu daleko od vašeg doma!

Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte na: miren@mayren.hr a detaljnije što radimo pogledajte na našoj stranici management.mayren.hr